Çocuk eğitiminde önemli bir yere sahip olan çizgi filmler, gerçek anlamda çocuğun bilinçaltında yavaş yavaş bazı davranışların şekillenmesine sebep oluyor. Şöyle ki çocuk yanlış ve doğru iyi ve kötü gibi kavramları somutlaştırılarak net bir şekilde öğrenme ve ayırt edebilme algısına sahip olur. Çocuk eğitiminde çizgi film senaryosunun da öneminin bir kat daha artmasına ve dikkat edilmesi gereken hususlarında ortaya çıkmasında yarar sağlar. Çizgi filmlerde iyi hikâye yaratmak için şart olan bütün unsurları tek tek irdeleyip, ele almak gerekir. Örneğin hikâyeyi oluşturacak giriş-gelişme-sonuç, gelişmiş ana ve yardımcı karakterler, çok iyi oluşturulmuş diyaloglar e benzeri.
*Çizgi filmler genellikle 15- 20 dakika arasında uzunlukta olmalı ki çocuklar sıkılmasın. Hem göz hem de zihinsel yapılandırma için önemli bir ölçüttür. Senarist bu özelliği dikkate alarak öyküler oluşturmalıdır.
*Çocukların yaşı çizgi film senaryolarında önemlidir ki hangi yaşa hitap edecek olması kullanılacak olan hitap dilini ve anlatım biçimini etkileyecektir.
*Özellikle diğer anlatım çeşitlerinde denk düştüğümüz bütün özelliklere çizgi filmlerde kriter olarak yer verilir. Örneğin çatışma, yaşanılan krizler/çatışmanın şiddetinin ne kadar olması gerektiği, çözüm/doruk noktası, sonuç ve benzeri… Lakin ahlaki kurallar ve kullanılacak olan kültür öğeleri gibi farklılıklar da vardır ki bunlara da ayrı bir şekilde bilinçli olarak yer verilmelidir senaryoda. Somut kuralları çocuğa öğretmek kolaydır fakat soyut olan bir şeyin sezdirilme işlevini de kültür aktarımında çizgi filmler oluşturduğu için ayrıca dikkat etmek gerekir.
*Çizgi film senaryolarının bütününde özel olarak belli bir hedef kitlesine yazıldığı gerçeği vardır. 2-6 yaş arası ya da 6-9 yaş, 9-12 yaş, 12 ve üzeri şeklinde kategorilerde farklı şekillerde yazılıp, genelleştirilebilen senaryolardan oluşturulmaktadır.
*Oluşturulan senaryoda görsel efektler ve sesler oluşturulmalıdır. Yavaş ilerleyen ve çocukların canını sıkan metinlerden kaçınmak gerekir. Yapılacak olan espriler her perdede kendini göstermelidir. Çocukların ilgisini ilk anda çekmek ve bunun devamlılığını arttırmak önemlidir. Gargamel’i, Şirin Baba’yı, Uykucu Şirin’i, Pepe’yi düşünün. Öyle ki “Şirinler” çizgi filminde Gargamel’in kedisi Azman’ın bile belli bir esprisi vardı.
*Senaryonun içinde çocuğun aşılması gereken engelleri, çözülmesi gereken sorunları, çocuğun doğruyu bulabilmesi için belli çatışmalar ve birçok problemi çözebilme yetenekleri gibi mesajları da oluşturabilmekte ve bunları çocuğa sezdirilmesi gerekmektedir.
Çizgi film senaryoları genel olarak basit ve çizgisel bir şekilde gelişme gösteren belli basamakları vardır. Bu oluşturulan görsel hareketlilik ve farklılık üstüne kurulmuş olan senaryo başarılı sayılabilecek tarzdandır. Ahlaki bir mesajın direkt olarak değil de sezdirilerek verilmesi çizgi film senaryolarını besleyen damarlardan biridir. Aslında formül çok basit! Anlaşılması kolay, espri kalitesi yüksek ve düzeyli cümleler, kültürel mesajlar içerebilen eğitici ve eğlendirici bir rol üstlenebilen bir metin oluşturmak.
Unutulmaması gereken noktalardan biri de hangi türde senaryo oluşturursanız oluşturun, ister çizgi film, ister çekim senaryosu, finaline ancak birçok senaryo yazarak ulaşabilirsiniz. Yani başarılı bir çizgi film senaryosu oluşturmak bir sürü revizyonlardan geçmesi anlamına gelmektedir.
Çizgi film senaryo yazmasının muhteşem altın kuralları dediğinizde aklınıza üç şey gelmeli. Birincisi öykünün yolundan ayrılma ve başka yollardan uzak dur. Yumuşak ve sakin olmasına dikkat et. Açık, anlaşılır olması önemli ölçütlerdir. İkincisi ana tema ve ana kahramanları korumayı unutma. Üçüncüsü ve en önemlisi de sahneleri uzatma ki çocuk sıkılmasın, doyasıya eğlenmenin tadını çıkarsın…